Tijdlijn van de geschiedenis van Antwerpen

De oudste bewezen bewoning in de historische binnenstad van Antwerpen dateert uit de steentijd. Dat is dus zo'n 11000 jaren aan Antwerpse geschiedenis. In die jaren is er heel wat veranderd, heel wat verdwenen en ongetwijfeld ook heel wat vergeten. Maar gelukkig is er ook heel veel bewaard gebleven of opnieuw ontdekt. Door het speuren naar sporen omvat deze tijdlijn op dit moment 1842 gebeurtenissen. Om het zoeken binnen deze kroniek te vereenvoudigen, kan je filteren per eeuw, gewichtigheid, groep, plaats en/of thema.

Selecteer een overzicht

Eeuwen

Bekijk alle gebeurtenissen uit de eeuw van je keuze. Ze staan chronologisch gerangschikt van oud naar nieuw, maar je kan deze volgorde omdraaien door de filter te selecteren in het submenu.

Gewichtigheid

Sommige gebeurtenissen hebben meer invloed gehad op de stad of de Antwerpse regio dan andere. Vind je ideale selectie door bijvoorbeeld te kiezen voor de hoogtepunten, of voor het gedetailleerd overzicht.

Groepen

Ontdek alle gebeurtenissen die jou het meest interesseren door te filteren op groep (bv. gebouwen of personen). Als je op zoek bent naar een specifiek iets of iemand, kan je deze opzoeken via de woordenlijst met alle onderwerpen.

Plaatsen

Selecteer het overzicht voor de historische binnenstad, of voor één van de hogere (en bredere) politieke niveaus. Ben je op zoek naar een bepaalde historische plaats? Ontdek deze dan via de woordenlijst met alle plaatsnamen.

Themata

Een andere manier van filteren is te selecteren op basis van thema. Liever meteen een concreet (sub)thema bekijken? Bekijk dan de woordenlijst met alle categorieën.