Bronnen van de Antwerpse geschiedenis

Website: Parochiekerk Sint-Walburgis

Hieronder staat het overzicht van alle gebruikte citaten uit deze bron. Om meer te weten te komen over de andere bronnen voor één gebeurtenis, kan je op de naam naast het blauwe icoon klikken.

Uitgeverij: Onroerend Erfgoed

Website: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/6373

Citaten

Op 23 april 1900 werd er beslist om op het Zuid een nieuwe parochie op te richten, gewijd aan Sint Walburgis. Architect J. Bilmeyer ontwierp de eerste voorlopige kapel, gelegen op de grond tussen Volkstraat 41 en Karel Rogierstraat 12.

Op 23 april 1900 werd er beslist om op het Zuid een nieuwe parochie op te richten, gewijd aan Sint Walburgis. Architect J. Bilmeyer ontwierp de eerste voorlopige kapel, gelegen op de grond tussen Volkstraat 41 en Karel Rogierstraat 12. Deze sobere neoromaanse kerk was in de jaren 1930 aan vernieuwing toe.

Pastoor Van Hoeck vroeg architecten Flor Van Reeth en Jan Smits voor een modern ontwerp (1936). Van Hoeck was op de hoogte van de nieuwe liturgische beweging en pleitte voor een eigentijdse en toegankelijke kerk. Architect Flor Van Reeth was in dit oogpunt een goede keuze, aangezien hij stichtend lid was van de Pelgrimbeweging, een vereniging die de katholieke kunsten wilde bevorderen. De nieuwe kerk wordt gepland op de plaats van de oude kerk; de toelating tot bouwen wordt verleend in 1937, aannemer G. Van Rijmenant voert de werken uit; in 1938 was de kerk afgewerkt.

Parochiekerk voltooid in 1936 naar ontwerp van architect F. Van Reeth, met een bijzonder sobere moderne bakstenen lijstgevel geïnspireerd door de nieuwe zakelijkheid.

[...] Pastoor Van Hoeck vroeg architecten Flor Van Reeth en Jan Smits voor een modern ontwerp (1936). Van Hoeck was op de hoogte van de nieuwe liturgische beweging en pleitte voor een eigentijdse en toegankelijke kerk. Architect Flor Van Reeth was in dit oogpunt een goede keuze, aangezien hij stichtend lid was van de Pelgrimbeweging, een vereniging die de katholieke kunsten wilde bevorderen. De nieuwe kerk wordt gepland op de plaats van de oude kerk; de toelating tot bouwen wordt verleend in 1937, aannemer G. Van Rijmenant voert de werken uit; in 1938 was de kerk afgewerkt.

© nizrab .::. laatste update 2017-06-28