Bronnen van de Antwerpse geschiedenis

Website: Parochiekerk Sint-Antonius

Hieronder staat het overzicht van alle gebruikte citaten uit deze bron. Om meer te weten te komen over de andere bronnen voor één gebeurtenis, kan je op de naam naast het blauwe icoon klikken.

Uitgeverij: Onroerend Erfgoed

Website: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/5685

Citaten

Kerk opgericht in 1910 door J.P. Bilmeyer naar ontwerp van F.Baeckelmans, op de plaats van de in 1908 afgebroken Kapucijnenkerk.

[...] Het oorspronkelijk ontwerp van Baeckelmans uit 1898 voorzag een centraalbouw met koepel. Van dit ontwerp werd uiteindelijk alleen de voorgevel door Bilmeyer gerealiseerd. De vormgeving van het schip werd grondig gewijzigd.

circa 1907

Kerk opgericht in 1910 door J.P. Bilmeyer naar ontwerp van F.Baeckelmans, op de plaats van de in 1908 afgebroken Kapucijnenkerk.

De Sint-Antoniuskerk behoort tot de reeks monumentale neogotische kerken van Antwerpen. Ze is opvallend aanwezig in het straatbeeld van de Paardenmarkt en is markant omwille van haar monumentaal interieur waarin uitsluitend natuursteen gebruikt is. De ongewone rijkdom aan aanwezige kunstwerken vindt zijn oorsprong in de oude Kapucijnenkerk uit 1613. De kunstwerken die ingebracht werden na de bouw van de kerk (schilderijen, beelden, altaren, preekstoel) vormen samen met de architectuur een organisch geheel.

[...] Het oorspronkelijk ontwerp van Baeckelmans uit 1898 voorzag een centraalbouw met koepel. Van dit ontwerp werd uiteindelijk alleen de voorgevel door Bilmeyer gerealiseerd. De vormgeving van het schip werd grondig gewijzigd. Driebeukige kruiskerk met schip van vijf traveeën, transept met zijkapellen, koor van twee traveeën en een vijfzijdige sluiting onder leien zadeldaken. Opgetrokken uit baksteen verlevendigd met natuursteen; voorgevel volledig in witte natuursteen. De voorgevel heeft een verspringende lijn bestaande uit twee puntgevels en een 78 meter hoge toren. De middenpartij is gemarkeerd door versneden steunberen en bekroond door een met hogels afgezette puntgevel, geflankeerd door zeshoekige torentjes onder een ronde spits.

© nizrab .::. laatste update 2017-06-28