Bronnen van de Antwerpse geschiedenis

Website: Parisii

Hieronder staat het overzicht van alle gebruikte citaten uit deze bron. Om meer te weten te komen over de andere bronnen voor één gebeurtenis, kan je op de naam naast het blauwe icoon klikken.

Uitgeverij: Wikipedia

Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Parisii_(Gallië)

Citaten

Tijdens de Gallische opstand onder leiding van Vercingetorix in 52 v.Chr. organiseerde Julius Caesar een conferentie met alle stammen uit Gallia om de toekomstige politieke verhoudingen te bespreken. Toen bleek dat onder andere de Senones, een stam die zeer gelieerd aan de Parisii was, niet wilde komen opdagen, hield Caesar rekening met een opstand. Om alvast een strategische positie in te kunnen nemen besloot hij de conferentie te houden in Lutetia, waarmee hij een wig dreef tussen Belgische en andere Gallische stammen.

De Parisii konden deze provocatie niet waarderen en sloten zich in 52 v.Chr. samen met de Senones bij de opstand van Vercingetorix aan. Erg succesvol waren ze echter niet. Terwijl Caesar de slag bij Gergovia moest afbreken werden de Parisii en de Senones verslagen door de legatus van Caesar Titus Labienus.

© nizrab .::. laatste update 2017-06-28