Bronnen van de Antwerpse geschiedenis

Website: Onze-Lieve-Vrouwecollege Antwerpen: Historiek

Hieronder staat het overzicht van alle gebruikte citaten uit deze bron. Om meer te weten te komen over de andere bronnen voor één gebeurtenis, kan je op de naam naast het blauwe icoon klikken.

Uitgeverij: Wikipedia

Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Onze-Lieve-Vrouwecollege_(Antwerpen)

Citaten

In 1844 was de humaniora reeds een volledige opleiding en was het leerlingenaantal verdubbeld. Men moest snel vaststellen dat de twee huizen in de Keizersstraat eigenlijk niet geschikt waren als schoolgebouw en door het steeds toenemend aantal leerlingen zat men letterlijk en figuurlijk in ademnood. Zo werd er, midden 19de eeuw, uitgekeken naar een andere, meer geschikte ruimte voor het college.

Door de afbraakwerken van de Spaanse vestingen waren er aan de rand van het oude stadscentrum grote lanen ontstaan. Aan de Kunstlei was er een groot terrein van ongeveer een hectare te koop. Met de steun van privékapitaal slaagden de Paters erin deze koop te sluiten. Er werd onmiddellijk begonnen aan de nieuwbouw van het college.

"Kort na de opening van de gronden op de geslechte Spaanse vesten, lieten de jezuïeten een klooster en een school bouwen naar een ontwerp van Héliodore Leclef van 1871. Net zoals bij de herenwoningen die deze bouwmeester op de Frankrijklei realiseerde, koos hij voor het college een strenge neoclassicistische stijl. Het complex werd gebouwd op een rechthoekig bouwblok tussen de Frankrijk- en de Rubenslei, op de hoek van de Louiza-Marialei."

"Kort na de opening van de gronden op de geslechte Spaanse vesten, lieten de jezuïeten een klooster en een school bouwen naar een ontwerp van Héliodore Leclef van 1871. Net zoals bij de herenwoningen die deze bouwmeester op de Frankrijklei realiseerde, koos hij voor het college een strenge neoclassicistische stijl. Het complex werd gebouwd op een rechthoekig bouwblok tussen de Frankrijk- en de Rubenslei, op de hoek van de Louiza-Marialei.

Een paar jaar later werd besloten een kerk naast het college te bouwen. In 1878 werd de bouwaanvraag met een neogotisch ontwerp door J. Bilmeyer en J. Van Riel ingediend. In 1909 vervolledigden twee torenspitsen het kerkgebouw."

[...] In 1878 werd de bouwaanvraag met een neogotische ontwerp voor de kerk door J. Bilmeyer en J. Van Riel ingediend. Men bouwde vier jaar aan de collegekerk die in 1881 ingewijd werd en toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Gratie. Geldtekort maakte dat de kerk het lange tijd moet doen zonder haar twee torens. De torenspitsen zouden pas afgewerkt worden in 1910.

In 1878 werd de bouwaanvraag met een neogotische ontwerp voor de kerk door J. Bilmeyer en J. Van Riel ingediend. Men bouwde vier jaar aan de collegekerk die in 1881 ingewijd werd en toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Gratie. Geldtekort maakte dat de kerk het lange tijd moet doen zonder haar twee torens. De torenspitsen zouden pas afgewerkt worden in 1910.

© nizrab .::. laatste update 2017-06-28