Bronnen van de Antwerpse geschiedenis

Website: Midden-Francië

Hieronder staat het overzicht van alle gebruikte citaten uit deze bron. Om meer te weten te komen over de andere bronnen voor één gebeurtenis, kan je op de naam naast het blauwe icoon klikken.

Uitgeverij: Wikipedia

Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Midden-Franci%C3%AB

Citaten

Het Middenrijk, Midden-Francië of Koninkrijk Lotharingen (Latijn: Francia Media of regnum quondam Hlotharii) was het deel van het Karolingische rijk dat aan Lotharius I (†855) viel na de dood van zijn vader Lodewijk de Vrome († 840). De rijksdeling kwam tot stand bij het Verdrag van Verdun (843). Lotharius werd tevens keizer over het gehele Karolingische rijk.

Midden-Francië omvatte ruwweg de volgende (huidige) gebieden:

  • Nederland, naar gelang de interpretatie met of zonder Oost-Friesland en Zeeuws-Vlaanderen, dat toen onder het Graafschap Vlaanderen viel;
  • de Nederrijn, en het verdere Duitse Rijnland ten westen van de Rijn, inbegrepen steden zoals Keulen, Koblenz en Mainz;
  • België ten oosten van de Schelde, dus zonder het graafschap Vlaanderen;
  • Luxemburg;
  • de Franse regio's Lotharingen, Elzas, Bourgondië, Franche-Comté, Rhône-Alpes (Dauphiné en Savoye), Provence;
  • Zwitserland ten westen van de Rijn, dus zonder het kanton Graubünden;
  • Noord-Italië (Piëmont, Valle d'Aosta, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Veneto, Friuli-Venezia Giulia, Toscane, Abruzzen (Hertogdom Spoleto))

Bij het overlijden van Lotharius in 855 werd met het Verdrag van Prüm Midden-Francië naar het Salische gewoonterecht verdeeld onder diens zonen. Een deel van het gebied kwamen onder de naam 'Koninkrijk Lotharingen' (de Nederlanden, Frans-Lotharingen en de Elzas) aan Lotharius II. Een groot deel van Bourgondië, Arles en de Provence kwam als koninkrijk Bourgondië aan Karel de Jonge. Noord-Italië ging samen met de keizerstitel naar de oudste zoon Lodewijk II, Koninkrijk Italië.

Karel overleed in 863 zonder nazaten, waarna zijn gebied werd verdeeld tussen zijn broers Lotharius II en Lodewijk II. Na de dood van Lotharius II in 869, werden zijn bezittingen bij het verdrag van Meerssen (870) verdeeld tussen zijn ooms, Lodewijk de Duitser van Oost-Francië en Karel de Kale van West-Francië. Noord-Italië bleef als enige deelrijk van Midden-Francië nog over.

Lodewijk II overleed in 875 zonder wettige nazaten. Zijn bezittingen gingen naar Karloman van Oost-Francië, de zoon van Lodewijk de Duitser. Door het Verdrag van Ribemont (880) kwam vervolgens heel Lotharingen bij Oost-Francië, als het Hertogdom Lotharingen.

© nizrab .::. laatste update 2017-06-28