Bronnen van de Antwerpse geschiedenis

Website: Lodron, Alberico graaf van

Hieronder staat het overzicht van alle gebruikte citaten uit deze bron. Om meer te weten te komen over de andere bronnen voor één gebeurtenis, kan je op de naam naast het blauwe icoon klikken.

Uitgeverij: Universiteit Leiden

Website: http://www.dutchrevolt.leiden.edu/dutch/personen/L/Pages/lodron.aspx

Citaten

Alberic of Alberico de Lodron behoorde tot het gravengeslacht Lodron in Tirol. Daar en rond het meer van Konstanz had hij in 1566 zijn voetvolk geronseld. Oorspronkelijk zou de bestemming midden-Italië of Malta zijn, maar in de loop van 1567 werd hij naar Luxemburg gedirigeerd om met deze troepen het leger van Alva een veilige aankomst in de Nederlanden te garanderen. Het regiment van Lodron was het eerste dat Alva met zijn leger in de Nederlanden ontmoette. Nadat de hertog en zijn leger zonder incidenten waren gearriveerd, kreeg Lodron de stad Antwerpen als verblijfplaats voor zijn huurtroepen aangewezen. Op 14 augustus 1567 kwam hij in Antwerpen aan, met twaalf vendels van elk driehonderd man, waar hij de daar verblijvende Waalse vendels afdankte.

Voorafgaande aan de arrestatie van Egmond en Hornes op 9 september 1567, maakten Lodron en Sancho de Londoño zich op last van Alva meester van de persoon van Antoon van Stralen, burgemeester van Antwerpen.

Een jaar later maakte Lodron met zijn vendels deel uit van het leger van Alva dat de invasiemacht van Willem van Oranje schaduwde. Nadat de inval van de prins was mislukt en diens leger verlopen, werden de troepen van Lodron over Antwerpen, Mechelen en Valenciennes verdeeld.

De vier regimenten in Valenciennes sloegen wegens het niet krijgen van soldij in september 1570 aan het muiten en dreigden de stad in handen te spelen van de Franse hugenoten. Lodron werd toen door zijn eigen troepen gevangen gezet. De verontwaardiging van Lodron over het gedrag van zijn soldaten was groot. Nadat de Duitse huurlingen waren betaald liet hij hen bij Borgerhout door Spaanse ruiterij opwachten, die zich op de manschappen stortten, een groot aantal doodden en 60 anderen ophingen.

© nizrab .::. laatste update 2017-06-28