Bronnen van de Antwerpse geschiedenis

Website: Laevinus Torrentius (1520-1595), de tweede Bisschop van Antwerpen

Hieronder staat het overzicht van alle gebruikte citaten uit deze bron. Om meer te weten te komen over de andere bronnen voor één gebeurtenis, kan je op de naam naast het blauwe icoon klikken.

Auteur: Noel De Mey

Uitgeverij: Blogspot.be

Website: http://noeldemey.blogspot.be/2014/05/laevinus-torrentius-1520-1595-de-tweede.html

Citaten

Laevinus Torrentius is de Latijnse vertaling van Lieven van der Beken, die in 1520 (een andere bron, heeft het jaar 1525 als geboortejaar) te Gent werd geboren. Met dit "Beke" is Borsbeke bij Herzele bedoeld, waar de familie heer en meester was. Studeren deed hij te Leuven toen hij door Maarten van Rossum een aanval op zijn persoon te verduren kreeg en er door de studenten verdedigd werd.

Vanuit Leuven trok Lieven naar Italië, om er in Bologna een tijdlang verder te studeren. Uiteindelijk vestigde hij zich voor meerdere jaren te Rome. Contacten had hij met kardinaal Carolus Borromaeus, die heilig verklaard zou worden met andere geleerden, als Baronius, Moroni...

In 1557 keerde Laevinus terug naar zijn Vaderland en werd door de bisschop van Luik tot kanunnik, aartsdiaken voor Brabant en dra tot vicaris-generaal aangesteld.

Wanneer de eerste bisschop van Antwerpen Franciscus Sonnius in 1576 overleed, werd Torrentius als zijn opvolger verkozen. Toch zou de bisschoppelijke zetel gedurende elf jaar ledig blijven staan, door de troebelen en het oorlogsgeweld van de nieuwe benoeming. Intussen vervulde hij zijn functie verder te Luik.

Wanneer de eerste bisschop van Antwerpen Franciscus Sonnius in 1576 overleed, werd Torrentius als zijn opvolger verkozen. Toch zou de bisschoppelijke zetel gedurende elf jaar ledig blijven staan, door de troebelen en het oorlogsgeweld van de nieuwe benoeming. Intussen vervulde hij zijn functie verder te Luik. Pas in 1587 kon bisschop Torrentius bezit nemen van de Antwerpse bisschoppelijke zetel.

Onder zijn impulsen werd er de katholieke renaissance ingezet. Door zijn groots herinrichtingswerk, gaf tot gevolg, dat hij benoemd werd tot aartsbisschop van Mechelen in 1594.

Eer deze benoeming echter tot zijn recht zou komen, overleed hij op 25 april 1595 (een andere bron heeft 8 april 1595 als overlijdensdatum).

© nizrab .::. laatste update 2017-06-28