Bronnen van de Antwerpse geschiedenis

Website: Hollandse Synagoge

Hieronder staat het overzicht van alle gebruikte citaten uit deze bron. Om meer te weten te komen over de andere bronnen voor één gebeurtenis, kan je op de naam naast het blauwe icoon klikken.

Uitgeverij: Wikipedia

Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hollandse_Synagoge

Citaten

De Hollandse Synagoge is een synagoge van de joodse gemeente Shomre Hadas te Antwerpen. Deze bevindt zich aan de Bouwmeestersstraat 7 in de wijk "'t Zuid".

Ze wordt zo genoemd omdat ze gebouwd werd door afstammelingen van joodse immigranten uit het noorden van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Het was de eerste grote synagoge in de stad, ontworpen door de architecten Joseph Hertogs (1861-1930) en Ernest Stordiau (1855-1937). De synagoge werd ingewijd op 7 september 1893, aan de vooravond van Rosj Hasjana (het joodse nieuwjaar).

Tegenwoordig wordt ze alleen nog gebruikt op Rosj Hasjana, Jom Kipoer en huwelijken.

De synagoge is gebouwd in een neoromaanse en oosterse stijl, zoals de middeleeuwse synagogen van Toledo. Zij heeft een imposante westfront met peristilium. De ruimte voor het gebed bestaat uit een driebeukige hal met halfronde apsis. Binnenin is er de monumentale aron, bergplaats van de Thora.

© nizrab .::. laatste update 2017-06-28