Bronnen van de Antwerpse geschiedenis

Website: Hertogdom Lotharingen (958)

Hieronder staat het overzicht van alle gebruikte citaten uit deze bron. Om meer te weten te komen over de andere bronnen voor één gebeurtenis, kan je op de naam naast het blauwe icoon klikken.

Uitgeverij: De Graafschap in de Middeleeuwen

Website: http://www.graafschap-middeleeuwen.nl/joomla/index.php/adel/hertogdom/170-opkomst-en-ondergang-van-hertogdom-lotharingen-4.html

Citaten

In 958 komt het tot een nog grotere opstand. De Lotharingers worden nu vermoedelijk aangevoerd door Irmfried van Luihgouw, een achtergebleven verwant van de Reginaren. De Matfriedingers hebben met de moord op koning Zwentibold de eerste zet gedaan in het spel om het hertogdom Lotharingen, Irmfried II doet de laatste zet. Opnieuw moet Bruno aan het werk om de vrede te herstellen. Hiervoor gebruikt hij de van Reginar III geconfisqueerde gebieden.

De eerste tegenzet van Bruno is het benoemen van graaf Frederik I van Bar als hertog van Opper-Lotharingen. Hertog Frederik I van Opper-Lotharingen is een neef van Reginar III via moeders kant en kan op die wijze Reginar III's gebieden verwerven. Bovendien trouwt Frederik I met Bruno's nicht Beatrix, dochter van Hugo van Francië 'de Grote' en Hadwig van Saksen, zodat de nieuwe hertog middels huwelijksbanden aan het koningshuis wordt gebonden. Frederik I heeft zijn ambtsgebied voornamelijk in het zuiden van Lotharingen liggen. Op deze website wordt om deze reden hun spoor verder niet gevolgd.

In het noorden worden de goederen van de Reginaren in 958 in handen van de Matfriedinger Godfried I, graaf van Keulengouw, Henegouwen, Gillgouw en paltsgraaf van Lotharingen, gegeven. Hertog Godfried I van Neder-Lotharingen ambtsgebied wordt al spoedig Neder-Lotharingen genoemd. Vanaf nu wordt hij Godfried I van Neder-Lotharingen genoemd. Het spoor van dit hertogdom wordt op deze website wel gevolgd.

© nizrab .::. laatste update 2017-06-28