Bronnen van de Antwerpse geschiedenis

Website: Hertogdom Lotharingen (906-925)

Hieronder staat het overzicht van alle gebruikte citaten uit deze bron. Om meer te weten te komen over de andere bronnen voor één gebeurtenis, kan je op de naam naast het blauwe icoon klikken.

Uitgeverij: De Graafschap in de Middeleeuwen

Website: http://www.graafschap-middeleeuwen.nl/joomla/index.php/adel/hertogdom/168-opkomst-en-ondergang-van-hertogdom-lotharingen-2.html

Citaten

In 925 is Giselbert wederom overgelopen, ditmaal naar het kamp van koning Rudolf I. Hendrik I is de trouweloosheid van de Lotharingse aristocratie meer dan zat. Hij benoemt een Matfriedinger als bisschop van Verdun en stuurt de Konradijn Eberhard, hertog van Franconia (Franken), naar Lotharingen om de adel voor zich te winnen. Hendrik I zelf belegert Giselberts burcht in Zulpich.

Het lukt Hendrik I om de Lotharingers te paaien, maar het pleit is nog niet beslecht. De Lotharingers zijn inmiddels gewend zelfstandig op te treden, door voortdurend van kamp te wisselen. Van integratie in het Oost-Frankische rijk is nog geen sprake. Hendrik I doet vervolgens zijn beste zet om Lotharingen in rustiger vaarwater te brengen. Hij verheft Giselbert tot hertog van Lotharingen.

© nizrab .::. laatste update 2017-06-28