Bronnen van de Antwerpse geschiedenis

Website: Gozelo I

Hieronder staat het overzicht van alle gebruikte citaten uit deze bron. Om meer te weten te komen over de andere bronnen voor één gebeurtenis, kan je op de naam naast het blauwe icoon klikken.

Uitgeverij: Wikipedia

Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gozelo_I

Citaten

circa 970

Geboorte van Gozelo I van Verdun (de Grote). Hij was de jongste zoon van Godfried van Verdun (de Gevangene) en Mathilde van Saksen.

Gozelo was gehuwd met mogelijk Gerberia. Hij werd vader van onder anderen: Gozelo II.

circa 1010

Gozelo was de jongste zoon van Godfried "de Gevangene" van Verdun en Mathilde van Saksen (Billungen). Gozelo was gehuwd met mogelijk Gerberia. Hij werd vader van onder anderen: Godfried II van Lotharingen, hertog van Opper-Lotharingen 1044-1046, hertog van Neder-Lotharingen 1065-1069.

Hij werd in 1002 graaf van de Ardennengouw als erfdeel van zijn overleden vader en in 1008 markgraaf van Antwerpen onder zijn broer Godfried de Kinderloze, hertog van Neder-Lotharingen. Gozelo bouwde een kasteel in Antwerpen.

Gozelo volgde zijn broer op als hertog van Neder-Lotharingen in 1023. In 1023 kreeg hij de grafelijke rechten van Teisterbant, Betuwe, Veluwe, Hamaland, Hettergouw en Duffelgouw.

In 1024 verzette hij zich tegen de koningskeuze van Koenraad II de Saliër maar erkende hem een jaar later alsnog.

In 1024 verzette hij zich tegen de koningskeuze van Koenraad II de Saliër maar erkende hem een jaar later alsnog.

Bij de dood van hertog Frederik III van Opper-Lotharingen in 1033, werd hij ook in Opper-Lotharingen tot hertog aangesteld. Hij is hierdoor de laatste landsheer die de beide hertogdommen kon verenigen.

Op 15 november 1037 versloeg hij Odo II van Blois, troonpretendent voor het koninkrijk Bourgondië dat bij erfenis aan de Duitse kroon was vervallen. Odo beschouwde zich als de rechtmatige erfgenaam en wist zichzelf tot koning te laten verkiezen en begon een veldtocht om Aken te veroveren. Gozelo wist hem te onderscheppen en te verslaan, waarbij Odo sneuvelde. Gozelo werd nadien als de grootste van de Duitse edelen beschouwd.

© nizrab .::. laatste update 2017-06-28