Bronnen van de Antwerpse geschiedenis

Website: Godfried III van Lotharingen

Hieronder staat het overzicht van alle gebruikte citaten uit deze bron. Om meer te weten te komen over de andere bronnen voor één gebeurtenis, kan je op de naam naast het blauwe icoon klikken.

Uitgeverij: Wikipedia

Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Godfried_III_van_Lotharingen

Citaten

circa 1045

Godfried III van Neder-Lotharingen, bijgenaamd met de Bult of de Bultenaar, (rond 1045 - Vlaardingen, 26 februari 1076) was een zoon van Godfried II van Lotharingen uit diens eerste huwelijk met een zekere Doda.

Omwille van een naar het canoniek recht te nauwe verwantschap met zijn vrouw, Mathilde van Toscane (een dochter van zijn stiefmoeder Beatrix van Opper-Lotharingen uit haar eerste huwelijk met Bonifatius van Toscane) werd hem onthoudingsplicht opgedrongen. Dit wordt soms onterecht geïnterpreteerd dat hij van haar gescheiden zou geweest zijn. Hij adopteerde zijn neef, Godfried van Bouillon, als zoon.

Hij adopteerde zijn neef, Godfried van Bouillon, als zoon. Deze erfde aanvankelijk echter enkel Bouillon en het markgraafschap Antwerpen.

Dirk V van Holland en diens stiefvader, Robrecht I de Fries, graaf van Vlaanderen, lieten hem vermoorden. Hertog Godfried met de Bult werd op een toilet in Vlaardingen om het leven gebracht. De moordenaar bracht de hertog van onder een overhangend toiletgebouwtje met een zwaard in zijn aars de fatale verwondingen toe.

Godfried III werd als hertog van Neder-Lotharingen aanvankelijk opgevolgd door Koenraad, zoon van keizer Hendrik IV. In Verdun werd hij vervangen door Dierik, bisschop van Verdun.

© nizrab .::. laatste update 2017-06-28