Bronnen van de Antwerpse geschiedenis

Website: Godfried II van Lotharingen

Hieronder staat het overzicht van alle gebruikte citaten uit deze bron. Om meer te weten te komen over de andere bronnen voor één gebeurtenis, kan je op de naam naast het blauwe icoon klikken.

Uitgeverij: Wikipedia

Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Godfried_II_van_Lotharingen

Citaten

circa 1010

Godfried II van Neder-Lotharingen met de Baard (ca. 1010 - Verdun, 24 december 1069) was de oudste zoon van Gozelo I van Verdun, hertog van Lotharingen.

Onder zijn vader was hij graaf van Verdun en markgraaf van Antwerpen. In 1044 overleed zijn vader en Godfried werd alleen tot hertog van Opper-Lotharingen benoemd. Keizer Hendrik III vond het onverstandig om Godfried het bestuur over geheel Lotharingen te geven en hij gaf Neder-Lotharingen aan Godfrieds zwakzinnige broer Gozelo II van Neder-Lotharingen. Godfried probeerde Neder-Lotharingen te veroveren maar dit mislukte. Hij werd gevangengenomen en hernieuwde zijn eed van trouw, en gaf een verder onbekende zoon als gijzelaar als garantie voor zijn trouw.

circa 1045

Godfried huwde tweemaal. Uit zijn eerste huwelijk met Oda (Goda) "van Munsterbilzen", begraven in de abdij van Munsterbilzen), werden geboren: Godfried III "met de Bult" (1045-1076), huwde met Mathilde van Toscane.

Een jaar later overleed Godfrieds zoon en Godfried kwam weer in opstand. Hij had nu de steun van Boudewijn V van Vlaanderen en Dirk IV van Holland. In 1046 ontnam de keizer Godfried zijn titels en gaf Verdun aan de bisschop, waarop Godfried de stad verwoestte.

In 1053 hertrouwde Godfried met Beatrix van Toscane, weduwe van markgraaf Bonifatius IV van Toscane. In reactie nam Hendrik III Beatrix en haar zoon gevangen. Daarop nam Godfried het bestuur van Toscane en de grote bezittingen van zijn vrouw in de Povlakte en Emilia-Romagna, op zich.

Godfried II van Lotharingen en Boudewijn V van Vlaanderen kwamen opnieuw in opstand tegen Hendrik III en namen hertog Frederik van Luxemburg gevangen. In 1055 belegerden ze Antwerpen maar zonder succes. Het jaar daarna sloten Boudewijn en Godfried vrede met de keizer.

Godfried II van Neder-Lotharingen met de Baard (ca. 1010 - Verdun, 24 december 1069) trok zich in 1069 terug in Verdun wegens slechte gezondheid en stierf daar nog in hetzelfde jaar. Hij werd begraven in de Notre-Dame van Verdun.

© nizrab .::. laatste update 2017-06-28