Bronnen van de Antwerpse geschiedenis

Website: Godfried I van Leuven

Hieronder staat het overzicht van alle gebruikte citaten uit deze bron. Om meer te weten te komen over de andere bronnen voor één gebeurtenis, kan je op de naam naast het blauwe icoon klikken.

Uitgeverij: Wikipedia

Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Godfried_I_van_Leuven

Citaten

circa 1063

Godfried I met den Baard (ca. 1063 - 25 januari 1139) was de grondlegger van het latere hertogdom Brabant. Hij was de zoon van graaf Hendrik II van Leuven en Adela van Betuwe.

Bij de dood van zijn broer Hendrik III van Leuven, in februari/maart 1095, volgde hij deze op als graaf van Leuven en landgraaf van Brabant, en voogd van Nijvel en Gembloers.

circa 1105

Godfried I met den Baard (ca. 1063 - 25 januari 1139) was de grondlegger van het latere hertogdom Brabant. Hij was de zoon van graaf Hendrik II van Leuven en Adela van Betuwe. Godfried was in zijn eerste huwelijk getrouwd met Ida van Chiny. Zij kregen de volgende kinderen: Godfried II (1107-1142); Adelheid (-1151), gehuwd met koning Hendrik I van Engeland) en met Willem van Aubigny; Ida, gehuwd met Arnold I van Kleef.

Hertog Hendrik I van Limburg van Neder-Lotharingen was een trouwe vazal van keizer Hendrik IV. Toen Hendrik V zijn vader afzette, bood hertog Hendrik onderdak aan Hendrik IV. Uiteindelijk verloor Hendrik daardoor zijn hertogstitel en op 13 mei 1106 werd Godfried I van Leuven benoemd tot hertog van Neder-Lotharingen (als Godfried V) en markgraaf van Antwerpen.

In 1128 betaalde Godfried de prijs voor zijn steun in 1125 aan de "verkeerde" koningskandidaat, Frederik II van Zwaben, en verloor zijn functie als hertog van Neder-Lotharingen (hij werd vervangen door Walram I "Paganus" van Limburg). Godfried behield echter het markgraafschap Antwerpen en de hertogstitel. Zo ontstond het hertogdom Brabant.

Godfried I met den Baard (ca. 1063 - 25 januari 1139) was de grondlegger van het latere hertogdom Brabant. Godfried is begraven in de abdij van Affligem. Na zijn dood braken binnen Brabant de Grimbergse Oorlogen uit.

© nizrab .::. laatste update 2017-06-28