Bronnen van de Antwerpse geschiedenis

Website: Gallische Keizerrijk

Hieronder staat het overzicht van alle gebruikte citaten uit deze bron. Om meer te weten te komen over de andere bronnen voor één gebeurtenis, kan je op de naam naast het blauwe icoon klikken.

Uitgeverij: Wikipedia

Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gallische_keizerrijk

Citaten

zomer 260

Keizer Gallienus begaf zich naar de Donau om daar een einde aan de opstanden te maken. Dit liet Postumus, die gouverneur was van zowel de provincies Germania Superior als Germania Inferior, met de leiding over de Rijngrens. De keizerlijke troonopvolger Saloninus en de praetoriaanse prefect Silvanus verbleven in Colonia Agrippina (Keulen)​​, om de jonge erfgenaam buiten gevaar te houden en misschien ook als een rem op Postumus' ambities. Dit plan werkte echter niet. In 260 belegerde en veroverde Postumus Colonia Agrippina. Hij bracht de jonge erfgenaam en diens voogd daarna om het leven. Postumus vestigde de hoofdstad van zijn Gallische keizerrijk in Keulen. Het Gallische keizerrijk had zijn eigen senaat, twee jaarlijks verkozen consuls (niet alle namen van de consuls zijn bewaard gebleven) en zijn eigen Praetoriaanse garde. Postumus lijkt het ambt van consul zelf vijf keer bekleed te hebben.

Aurelianus begaf zich naar Gallië, waar hij in 274 Tetricus I versloeg in de slag bij Châlons; volgens de bronnen bood Tetricus, moe van de interne twisten, aan om zich over te geven dit in ruil voor clementie voor hem en zijn zoon. Dit detail kan latere propaganda zijn, maar hoe dan ook, Aurelius was de overwinnaar. Het Gallische keizerrijk werd de facto ontmanteld.

© nizrab .::. laatste update 2017-06-28