Bronnen van de Antwerpse geschiedenis

Website: Gaius Trebonius

Hieronder staat het overzicht van alle gebruikte citaten uit deze bron. Om meer te weten te komen over de andere bronnen voor één gebeurtenis, kan je op de naam naast het blauwe icoon klikken.

Uitgeverij: Wikipedia

Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gaius_Trebonius

Citaten

Gaius Trebonius bekleedde het ambt van quaestor rond 60 v.Chr. en was volkstribuun (tribunus plebis) in 55 v.Chr.. In dat jaar zorgde hij er met zijn lex Trebonia voor dat de consuls Crassus en Pompeius het beheer over respectievelijk de provincies Syria en Hispania Citerior en Ulterior verkregen, en dat Julius Caesars termijn als gouverneur van Gallië en Illyrië werd verlengd. Hiervoor werd hij door Caesar benoemd tot één van zijn commandanten (legati) tijdens de Gallische Oorlog.

Tijdens de burgeroorlog tussen Pompeius en Caesar was hij een onderbevelhebber van Julius Caesar, maar na de burgeroorlog was hij één van de samenzweerders die een dodelijke aanslag op Julius Caesar pleegden. Op 15 maart 44 v.Chr. werd de vergadering van de senaat gehouden in het Theater van Pompeius. De Curia Julia op het Forum Romanum was op dat moment namelijk buiten gebruik vanwege de gevolgen van een brand. Trebonius hield Marcus Antonius buiten bezig, terwijl Caesar naar binnen ging. De samenzweerders trokken hun dolken en vermoordden Caesar.

© nizrab .::. laatste update 2017-06-28