Bronnen van de Antwerpse geschiedenis

Website: Flavius Aëtius

Hieronder staat het overzicht van alle gebruikte citaten uit deze bron. Om meer te weten te komen over de andere bronnen voor één gebeurtenis, kan je op de naam naast het blauwe icoon klikken.

Uitgeverij: Wikipedia

Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Flavius_A%C3%ABtius

Citaten

circa 390

Flavius Aëtius (Durostorum, ca. 390 - Rome, 454) was een magister militum (opperbevelhebber) van het leger in het West-Romeinse Rijk onder keizer Valentinianus III.

Een onervaren Marcianus kwam op de troon van het oosten. Hij weigerde Attila schatting te betalen en het zag ernaar uit dat de Hunnen opnieuw het oosten zouden aanvallen. In Ravenna werd echter Iusta Grata Honoria's geliefde door haar broer Valentinianus III gevangengezet. Zij nam wraak door zichzelf aan Attila aan te bieden en nodigde hem uit het westelijke rijk te veroveren in haar naam. Attila viel daarom in plaats van het oosten het westen aan.

Aëtius reisde af naar Gallia om het bondgenootschap van Hunnen, Gepiden en Ostrogoten het hoofd te bieden. Hij riep daartoe de hulp in van de Germaanse stammen die al op Romeins gebied waren doorgedrongen zoals de Visigoten, Bourgonden, Franken en Vandalen. Op 20 september 451 vond op de Campus Mauriacus of Catalaunische Velden, nabij Augustobona Tricassium en Catalaunum, een grote veldslag plaats. De Hunnen wisten maar met moeite aan een nederlaag te ontkomen en de slag eindigde in feite onbeslist. Aëtius liet hun de aftocht blazen, mogelijk om een tegenwicht tegen de Goten te kunnen behouden.

© nizrab .::. laatste update 2017-06-28