Bronnen van de Antwerpse geschiedenis

Website: Doel, vroeger en nu

Hieronder staat het overzicht van alle gebruikte citaten uit deze bron. Om meer te weten te komen over de andere bronnen voor één gebeurtenis, kan je op de naam naast het blauwe icoon klikken.

Uitgeverij: Doel, een polderdorpje om van te houden!

Website: http://home.scarlet.be/be065885/Geschiedenis.htm

Citaten

In 1849 werd Doel geteisterd door de cholera. Het de brik "Medora" had de cholera meegebracht vanuit een oosters land en de bemanningsleden werden door de "quarantaine" of gezondheidsdienst ondergebracht in barakken, staande tussen de Witte Brug en Liefkenshoek.

De gemeenteraad besliste bij het uitbreken van de cholera, dat alle bestaande vuilnisgrachten en stilstaande wateren moesten gedempt worden en het drink- of staande water te vervangen door een stenen boorput.

Op 22 juli 1849 kwam er een verordening, dat alle lijken binnen de zes uren na het overlijden begraven moesten worden, zonder lijkdienst in de kerk. De toegang en bewoning van besmette huizen was verboden.

Begin 1866 brak de cholera opnieuw uit. Het besmette Breemse barkschip "Agnes", onder leiding van kapitein H. Semcke, lag voor anker te Doel en de slachtoffers werden rechtstreeks naar het fort gebracht. De gemeenteraad verbood alle gemeenschap en kontakten met Liefkenshoek. Niemand mocht verder gaan dan de 'Steenen Beer". Genezing van die ziekte kende men toen nog niet. Men gaf de raad om de zieke te verwarmen met wollen dekens, heet zand en kruiken met warm water. De apothekers verkochten "Elixer tegen Cholera".

De lichamen van de overleden slachtoffers aan cholera werden begraven in de schorren, om besmetting van het Doelse kerkhof te vermijden.

Een zekere Jan Devos was hiervoor aangesteld en deed zijn werk na het drinken van 1 liter jenever ter ontsmetting. Hij zou de vingers van de lijken afgebeten hebben om de ringen mee te kunnen nemen. Als hij in een herberg zijn eeuwige dorst leste, werd hij woest en maakte hij gebaren voor het vinger bijten. De man bereikte een hoge leeftijd en werkte voor dokter Antoon.

De Zusters van het klooster van Doel gingen de zieken verplegen en boden hen hulp aan, samen met de dochter van de Antwerpse gouverneur, Constance Teichman.

© nizrab .::. laatste update 2017-06-28