Bronnen van de Antwerpse geschiedenis

Website: De Ramp van Corvilain

Hieronder staat het overzicht van alle gebruikte citaten uit deze bron. Om meer te weten te komen over de andere bronnen voor één gebeurtenis, kan je op de naam naast het blauwe icoon klikken.

Uitgeverij: De oude Antwerpse haven

Website: http://oudedokken.gilbertus.com/documents/extrazien.php?id=Corvilain

Citaten

Meestal wordt deze vreselijke ramp gesitueerd in Austruweel maar de werkelijke plaats van de ramp situeert zich aan Kattendijkdok-Westkaai kaainummer 45 waar later de droogdokken 8, 9 en 10 zullen gegraven worden. Na de grote brand van de Grote en Kleine Gans aan het Burchtplein in 1866, was de meeste petroleumhandel hier gevestigd.

Corvilain had in 1889 in Spanje 56 miljoen hulzen met elk dertig gram springstof gekocht. Het bedrijf wilde in zijn "Kardoezenwerkhuis" lood en koper scheiden. Maar dan moesten de hulzen eerst ontdaan worden van kruit. De Antwerpse gemeenteraad verzette zich, maar de provincie verleende wel een vergunning. Op 6 september 1889 om 14.14u loopt het gruwelijk fout in het "Kardoezenwerkhuis", balans : 95 doden en 62 vermisten. De meeste arbeid werd er door jongens en meisjes in erbarmelijke werkomstandigheden gedaan.

De ernaast gelegen petroleummagazijnen van de stad Antwerpen, met 45.000 vaten petroleum, gaan in de vlammen op. Ook de petroleuminstallaties van Rieth & Co aldaar worden volledig vernietigd. Tot in de verre omtrek waren de gevolgen te zien en te horen, ook in Austruweel sneuvelden vele huizen. Het pomphuis van de droogdokken werd grotendeels vernietigd.

Corvilain wordt vervolgd. De deputatie die de vergunning gaf, gaat vrijuit.

Deze ramp had ook grote gevolgen voor de nog prille petroleumindustrie, het Stadsbestuur besliste uiteindelijk alles naar Petroleum-Zuid te verplaatsen.

© nizrab .::. laatste update 2017-06-28