Bronnen van de Antwerpse geschiedenis

Website: Chlotharius III

Hieronder staat het overzicht van alle gebruikte citaten uit deze bron. Om meer te weten te komen over de andere bronnen voor één gebeurtenis, kan je op de naam naast het blauwe icoon klikken.

Uitgeverij: Wikipedia

Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Chlotharius_III

Citaten

Koning Chlothar III / Chlothaire / Chlotharius (652 - 673) was de zoon van koning Clovis II en koningin Bathildis. Hij werd koning van Neustrië en Bourgondië vanaf 657 tot 673. Hij wordt beschreven als de eerste vadsige koning van de Merovingische dynastie. Zijn regeerperiode markeerde het definitieve einde van de volmondige Merovingische monarchie, omdat vanaf dat moment de hofmeiers de werkelijke macht gingen uitoefenden.

Koning Chlothar III / Chlothaire / Chlotharius (652 - 673) was de zoon van koning Clovis II en koningin Bathildis.

Toen zijn vader Clovis II in 657 stierf, volgde Chlothar hem als de oudste van drie zoons op als koning van Neustrië en Bourgondië. Omdat hij op in die tijd nog maar pas acht jaar oud, regeerde zijn moeder het koninkrijk. Zij had daarbij de steun van hofmeier Ebroin. Het bewind van deze twee was sterk gericht op centralisatie van de macht, wat nogal wat protesten bij de bevolking opriep, die bloedig werden onderdrukt.

circa 670

Zijn broer Theuderik III volgde hem op.

Toen zijn vader Clovis II in 657 stierf , volgde Chlothar hem als de oudste van drie zoons op als koning van Neustrië en Bourgondië. Omdat hij op in die tijd nog maar pas acht jaar oud, regeerde zijn moeder het koninkrijk. Zij had daarbij de steun van hofmeier Ebroin. Het bewind van deze twee was sterk gericht op centralisatie van de macht, wat nogal wat protesten bij de bevolking opriep, die bloedig werden onderdrukt. In 664 moest Bathilde als gevolg van de spanningen die de uitoefening van haar ambt bij haar aanrichtte terugtreden en gaf zij de macht formeel over aan haar zoon, maar in werkelijkheid behield Ebroin alle macht. Een geschil met hem leidde tot een rechtszaak, en niet lang daarna tot een burgeroorlog, waarbij Chlotar in 673 werd vermoord. Hij is begraven in de Basiliek van Saint-Denis, een tombe, waarschijnlijk die van hem, werd onlangs ontdekt. Zijn broer Theuderik III volgde hem op.

© nizrab .::. laatste update 2017-06-28