Bronnen van de Antwerpse geschiedenis

Website: Bomaanslag in Antwerpen 1981

Hieronder staat het overzicht van alle gebruikte citaten uit deze bron. Om meer te weten te komen over de andere bronnen voor één gebeurtenis, kan je op de naam naast het blauwe icoon klikken.

Uitgeverij: Wikipedia

Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bomaanslag_in_Antwerpen_1981

Citaten

Op 20 oktober 1981 vond een bomaanslag in Antwerpen plaats. Een autobom ontplofte voor een Portugees-Joodse synagoge in de Hoveniersstraat in de Diamantwijk in het centrum van Antwerpen. Drie mensen werden gedood en 106 anderen raakten gewond. De explosie blies de deuren en glas-in-loodramen van de synagoge weg en vernielde in de wijde omtrek winkeletalages en -ruiten. De bom was verborgen geweest in een bestelbus die de nacht tevoren fout geparkeerd was met een ontbrekend wiel, alsof deze panne had gehad.

Het tijdstip van de ontploffing viel net voor de viering van Simchat Thora. Een jaar eerder vond een soortgelijke aanslag plaats op de synagoge aan de Rue Copernic in Parijs, de avond voor Simchat Thora.

Sedertdien worden de belangrijkste straten van de wijk, zoals de Vestingstraat, de Hoveniersstraat en de Rijfstraat zwaar beveiligd en met slagbomen afgesloten.

© nizrab .::. laatste update 2017-06-28