Bronnen van de Antwerpse geschiedenis

Website: Attila de Hun: alleenheerser van de Hunnen

Hieronder staat het overzicht van alle gebruikte citaten uit deze bron. Om meer te weten te komen over de andere bronnen voor één gebeurtenis, kan je op de naam naast het blauwe icoon klikken.

Uitgeverij: IS Geschiedenis

Website: http://www.isgeschiedenis.nl/invloedrijke-mannen/attila-de-hun-alleenheerser-van-de-hunnen/

Citaten

Na nieuwe expedities in het Oost-Romeinse Rijk vanaf 447 kreeg hij in 450 een smeekbede van Honoria, de zuster van de West-Romeinse Keizer Valentinianus III. Honoria moest tegen haar wil trouwen met een Romeinse senator en stuurde Attila een smekende brief om hulp, en haar verlovingsring. Attila zag deze ring echter als een huwelijksaanzoek en accepteerde dat ook. Als bruidschat wilde hij de helft van de gebieden van het West-Romeinse Rijk.

Valentinianus weigerde om Attila als zijn zwager te accepteren, waarna Attila met zijn legers naar het westen reisde. Hier trok hij plunderend door Romeins-Gallië, waarbij hij steden als Metz en Reims veroverde. Voor de muren van Parijs werd hij echter teruggeslagen, waarna hij naar het zuiden richting Orléans trok.

Voor de muren van Parijs werd hij echter teruggeslagen, waarna hij naar het zuiden richting Orléans trok. Hier werd hij echter opgewacht door de Romeinse legioenen van generaal Flavius Aëtius, die een verbond had gesloten met de Visigotische koning Theoderik I om Attila te stoppen. Bij de Slag op de Catalaunische Velden op 20 juni 451 behaalden de Romeinen, ondanks het sneuvelen van Theoderik, een strategische overwinning. Attila trok zich na deze slag terug in zijn gebieden in Oost-Europa.

© nizrab .::. laatste update 2017-06-28