Bronnen van de Antwerpse geschiedenis

Website: Alles over Attila de Hun

Hieronder staat het overzicht van alle gebruikte citaten uit deze bron. Om meer te weten te komen over de andere bronnen voor één gebeurtenis, kan je op de naam naast het blauwe icoon klikken.

Uitgeverij: InfoNu

Website: http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/geschiedenis/18004-alles-over-attila-de-hun.html

Citaten

Tijdens de gevechten tegen het Oost-Romeinse rijk hadden de Hunnen een goede relatie met het West-Romeinse rijk. Dit kwam waarschijnlijk doordat Aetius daar een belangrijke persoon was. Aetius was een oude vriend van de oude koning Rua. De relatie hield echter niet stand.

In 450 besloot Attila dat hij ook controle wou over het West-Romeinse rijk. Hij koos een route waarbij hij zich eerst zou verlossen van die irritante Visigoten en dan het West-Romeinse rijk zou binnen vallen. Toen hij zijn plannen klaar had kreeg hij te horen dat de koning van het Oost-Romeinse rijk,Theodosius, overleden was en dat zijn opvolger, Marcian, niet van plan was zich te houden aan de vrede van Anatolius. Toch besloot Attila om het West-Romeinse rijk aan te vallen. Niet veel later kreeg Attila een huwelijksaanzoek van de zus van de koning van het West-Romeinse rijk, Honoria heette ze. Attila nam zijn kans en met Honoria gevangen genomen en met geen verzet van de Franken die in een burgeroorlog zaten. Hij veroverde in 451 Gaul, een visigotiche stad. Attila sloeg zich daarna door Germanië en liet angst en vernietigde steden achter.

Aetius kreeg de opdracht om met Attila af te rekenen. Hij sloot een verbond met de Visigoten, omdat zij beiden een te klein leger hadden om Attila te kunnen tegenhouden. Op 7 aprilkwam Attila aan in metz. Hier zag hij het legen van Aetius en de Visigotische koning aan de horizon staan. Hij trok zich terug tot op de Catalaunische vlaktes. Daar werd de legendarische slag tussen Attila en Aetius, waarin Attila voor een van de eerste keren in zijn leven een veldslag verliest en terug moet trekken.

© nizrab .::. laatste update 2017-06-28