Bronnen van de Antwerpse geschiedenis

Nieuws: Graf Charlotte van Bourbon in ere hersteld

Hieronder staat het overzicht van alle gebruikte citaten uit deze bron. Om meer te weten te komen over de andere bronnen voor één gebeurtenis, kan je op de naam naast het blauwe icoon klikken.

Uitgeverij: Gazet van Antwerpen

Website: http://www.gva.be/cnt/blsde_01492173/graf-charlotte-van-bourbon-in-ere-hersteld

Citaten

Burgemeester Bart De Wever, havenschepen Marc Van Peel, bisschop Bonny en dr Dick Wursten, vertegenwoordiger van de protestanse kerken in Antwerpen, en honderden aanwezigen in de Antwerpse kathedraal, hebben zaterdag hulde gebracht aan Charlotte van Bourbon.

Vandaag voor velen onbekend was zij in de zestiende eeuw de gevierde en volksgeliefde (derde) echtgenote van prins Willem van Oranje, graaf van Nassau. Die woonde met haar en zijn gezin van 1577 tot 9 mei 1582 in Antwerpen. Op laatstgenoemde dag vond ze de dood na een mislukte terreuraanslag op haar man.

Talrijke aanwezigen van de Marnix Ring, de Belgisch Nederlandse Vereniging Benev, Orangisten uit Zuid en Noord, en vertegenwoordigers van het stadsbestuur, de Provincie en de Nederlandse en Vlaamse regering, luisterden met aandacht naar bisschop Bonny en dr Dick Wursten. De eerste onderstreepte de samenwerking van Katholieken en Protestanten. De tweede dook in de soms schokkende, soms tedere geschiedenis van de (tot het Calvinisme bekeerde) prinses die in Antwerpen vier dochters kreeg. Ze ontvingen de opvallende namen Catharina Belgica, Charlotte Flandrina, Charlotte Brabantina en Emilia II Antwerpiana.

Na haar dood werd Charlotte met grote luister begraven in de kathedraal die onder burgemeester Marnix van Sint Aldegonde protestants werd. Onder impuls van de vroegere ambassadeur Theo Lansloot werd het plan opgevat om een nieuwe grafsteen aan te brengen in de kathedraal. Deze werd gisteren onthuld tijdens een oecumenische plechtigheid die besloten werd met het zingen van het Wilhelmus, het vaderlands lied, dat getoondicht werd door de Antwerpse burgemeester Marnix.

Tijdens een ontvangst op het Antwerpse stadhuis herinnerde burgemeester Bart De Wever aan het feit dat de prins van Oranje zijn hoofdkwartier had in Antwerpen, "hoofdstad van de Vrije Nederlanden".
"Wat, als katholieken en protestanten samen het Spaanse juk hadden afgeworpen?" vroeg de burgemeester zich af. "We zouden onder het Huis van Oranje een grote mogendheid zijn geweest. Vandaag kan de as Brussel-Antwerpen-Amsterdam, de as van de toekomst zijn Vandaag kijkt burgemeester Marnix op mijn bureau toe op alles wat ik doe. En werk ik met in gedachten de spreuk die op het Vlaams Cultureel Centrum De Brakke Grond in Amsterdam is aangebracht: Hoe cond ick U mijn broeders oyt vergeten, daar wij toch zijn in eenen tronck geplant." De Wever verwees ook even naar de huidige tijd van terrorisme en onveiligheid. Hij vergeleek die bij de tijd waarin Charlotte leefde. Zij werd het slachtoffer van de haat die gepredikt werd door Filips, de koning van Spanje die een prijs zette op het hoofd van haar echtgenoot, prins Willem van Oranje. Deze zou een tweede aanslag (in Delft gepleegd) niet overleven.

© nizrab .::. laatste update 2017-06-28