Bronnen van de Antwerpse geschiedenis

Nieuws: De Wever in spreidstand bij Blijde Intrede

Hieronder staat het overzicht van alle gebruikte citaten uit deze bron. Om meer te weten te komen over de andere bronnen voor één gebeurtenis, kan je op de naam naast het blauwe icoon klikken.

Uitgeverij: Gazet van Antwerpen

Website: http://www.gva.be/cnt/aid1461006/de-wever-in-spreidstand-bij-blijde-intrede

Citaten

De stad Antwerpen is dit jaar Europese Sporthoofdstad. Binnen dit kader zal de 2013 UCI Trials World Cup vandaag plaatsvinden op de Grote Markt. Dit evenement laat niet toe de officiële ontvangst van het vorstenpaar te laten doorgaan op het Antwerpse stadhuis. Hierdoor zal de ontvangst uitzonderlijk gebeuren in het Museum Aan de Stroom (MAS).

17u-17.40u: officiële ontvangst en receptie - MAS. Kennismaking met de officiële vertegenwoordigers van de provincie en met prominenten uit de politieke, economische, academische, culturele en sociale sector. 17.40u-18.50u: werkdiner "Cultuur en ondernemen in kosmopolitisch Antwerpen" - MAS. Thema: de succesformule die Antwerpen op het einde van de 16de eeuw zo uniek maakte (de geslaagde kruisbestuiving tussen kunst, wetenschap, handel en ondernemerschap) blijft de regio inspireren en beïnvloeden. Hoe leggen we vandaag de basis voor een nieuwe Gouden Eeuw? 18.50u-19.20u: feestelijke wandeling en begroeting bevolking - Nassaubrug, Nassaustraat. 19.20u-20.40u: officiële opening en bezoek Red Star Line Museum.

Bart De Wever ontvangt vandaag koning Filip en koningin Mathilde in Antwerpen. Als burgemeester zou dat een hele eer moeten zijn. Maar als partijvoorzitter van de N-VA ligt dat politiek gevoelig.

Voor een republikein is dit geen hoogdag?
De Wever: "Er zit inderdaad een zekere spanning tussen mijn politieke overtuiging en de Blijde intrede van het koningspaar morgen. Waarschijnlijk is het ook daarom dat u mij nu belt (lacht). Maar naast mijn politieke overtuiging en ethiek is er ook de ethiek van de verantwoordelijkheid van de functie die ik nu vervul. Het komt er dus op aan die spanning te beheersen."

Wat verwacht u van vandaag?
"Ik ben een soort maître de cérémonie. Samen met gouverneur Cathy Berx loods ik de koning en koningin door het programma. Persoonlijk zie ik de Blijde Intrede als een opportuniteit voor de stad om een nieuw pareltje in de etalage te zetten. Ik heb het over het Red Star Line Museum dat vanavond officieel wordt geopend. Daarom ook heeft Antwerpen een programma in de late namiddag. De opening lag al lang vast en we konden dat niet meer veranderen, ook al omdat er tal van gasten pas later op de dag uit de Verenigde Staten worden verwacht."

Verwacht u protest tegen de Blijde Intrede?
"Natuurlijk. Dat is even traditioneel als de traditie van de Blijde Intredes. Bij een Blijde Intrede in Antwerpen hoort Blij Protest. Dat is bijna een ritueel geworden. Er zijn diverse aanvragen voor manifestaties en betogingen. Die werden ook toegestaan, maar ik verwacht geen moeilijkheden. We kennen onze pappenheimers."

© nizrab .::. laatste update 2017-06-28