Bronnen van de Antwerpse geschiedenis

Nieuws: Boegeroep en gejuich voor De Wever bij Blijde Intrede

Hieronder staat het overzicht van alle gebruikte citaten uit deze bron. Om meer te weten te komen over de andere bronnen voor één gebeurtenis, kan je op de naam naast het blauwe icoon klikken.

Uitgeverij: Het Laatste Nieuws

Website: http://www.hln.be/hln/nl/16632/Troonswissel/article/detail/1712869/2013/09/27/Boegeroep-en-gejuich-voor-De-Wever-bij-Blijde-Intrede.dhtml

Citaten

Op het Antwerpse Eilandje maken koning Filip en koningin Mathilde hun Blijde Intrede in de provincie Antwerpen. Buiten stonden enkele honderden sympathisanten hen op te wachten. Een onverstoorbare N-VA-burgemeester Bart De Wever - die een stropdas met leeuwen droeg - kreeg van een aantal onder hen boegeroep en slogans als "Leve België" te horen, maar er was evenzeer applaus bij. Op het parcours waar het vorstenpaar later op de avond de bevolking zal begroeten, staan ook enkele flaminganten actie te voeren.

De Wever gaf bij zijn aankomst al aan dat hij de intrede als "een deel van zijn verantwoordelijkheid als burgemeester" ziet, los van zijn persoonlijke politieke overtuiging. "Ik ben vooral blij dat er nu zoveel belangstelling is voor de opening van het Red Star Line museum vanavond", zei hij. De burgemeester begroette de koning vrij koel en hield voorts de nodige afstand. De verwelkoming gebeurt uitzonderlijk aan het Museum aan de Stroom (MAS), aangezien pal voor het stadhuis een belangrijk wielerevenement plaatsvindt. Burgemeester Bart De Wever verontschuldigde zich daarvoor.

Na de verwelkoming namen Filip en Mathilde, die van de gouverneur als geschenk een historische foto van koning Boudewijn als kind ontvingen, in het MAS deel aan een werkdiner getiteld "Cultuur en ondernemen in kosmopolitisch Antwerpen", over de kruisbestuiving tussen kunst, wetenschap, handel en ondernemerschap. Er wordt besproken hoe die succesformule van de Antwerpse Gouden Eeuw (16de eeuw) ook vandaag nog inspirerend kan werken voor de regio.

Eens dat diner achter de rug is, neemt het nieuwe vorstenpaar uitgebreid de tijd om ook het grote publiek te begroeten. Dat gebeurt eveneens op het Eilandje, aan de Nassaustraat en -brug, aangezien de Grote Markt bij het stadhuis al langer voorbehouden was voor de finale van de wereldbeker trialbike. De avond wordt afgesloten met de officiële opening van het Red Star Line Museum, die ook al gepland was. De koning en koningin lieten hun Blijde Intrede zelfs speciaal laat op de dag plaatsvinden om nadien nog op de plechtigheid aanwezig te kunnen zijn.

© nizrab .::. laatste update 2017-06-28