Bronnen van de Antwerpse geschiedenis

Bronnen: Handgranaten ontploffen nabij een bus Joodse schoolkinderen in de Lamorinièrestraat

Hieronder staat het overzicht van alle gebruikte bronnen voor deze gebeurtenis. Om meer te weten te komen over de andere citaten uit één bron, kan je op de naam naast het blauwe icoon klikken.

27 juli 1980

De Syrische Palestijn Saïd Al Nasser gooit in de Lamorinièrestraat twee handgranaten naar een bus met Joodse schoolkinderen. De 15-jarige David Kohane komt hierbij om het leven. Zestien andere kinderen raken gewond.

Tags

Bronnen

Auteur:

De bomaanslag in Antwerpen werd voorafgegaan door een andere bloedige aanslag. Op 20 juli 1980 gooide de toen 23-jarige terrorist Saïd Al Nasser van Al Fatah (de Palestijnse terreurorganisatie van Yasser Arafat) twee splintergranaten naar een groep Joodse kinderen in Antwerpen. De kinderen kwamen net van de Joodse school in de Lamorinièrestraat 67 en stonden aan een bushalte van de Lijn in de Lamorinièrestraat te wachten op de volgende bus.

Bij die bloedige aanslag kwam de 15-jarige David Kohane van Franse nationaliteit om het leven en werden zestien andere jongens en meisjes (tussen 8 en 17 jaar oud !) licht tot zeer zwaar gewond.

De Syrische Palestijn Saïd Al Nasser bekende dat hij in opdracht handelde van Walid Khaled, de woordvoerder van de Fatah Revolutionaire Raad (Aboe Nidal). Walid Khaled zal later op 23 juli 1992 in Beiroet (Libanon) uitgeschakeld worden, misschien door leden van de Mossad, de Israëlische Geheime Dienst, maar dat werd nooit bewezen.

Dat het fanatisme van heden in niets moet onderdoen met dat van toen bewees Saïd Al Nasser zelf toen hij in de rechtszaal zijn laatste woorden uitsprak: "Wat ik heb gedaan was een politieke daad, gericht tegen een racistische organisatie. Racisten en Zionisten moeten uitgeroeid worden, dat is een goede zaak voor de mensheid."

Saïd Al Nasser werd in december 1981 door het Hof van Assisen te Antwerpen veroordeeld tot de doodstraf. Hij werd echter tien jaar later vervroegd vrij gelaten tot grote onzetting van de Joodse gemeenschap van Antwerpen. Op 12 januari 1991 werd de terrorist geruild voor de families Houtekins, die betrokkenen waren in de zogeheten Silco Affaire.

De gebroeders Fernand, Emmanuel en Valerie en vijf andere gezinsleden van de Houtekins waaronder de Israëlisch-Franse Jacqueline Valente, waren op 1 augustus 1985 op de Middellandse Zee van hun jacht SILCO geplukt en op beschuldiging van vermeende spionage tot begin 1991 vastgehouden in een Libische gevangenis te Tripoli.

Auteur:
Uitgeverij: Het Laatste Nieuws

27 juli 1980: scholieren in Antwerpen - Een Palestijns commando gooide op 27 juli 1980 twee granaten naar een groep van een zestigtal Joodse scholieren in Antwerpen. Er vielen één dode en vijftien gewonden.

Auteur:
Uitgeverij: Apache

Zondag 27 juli 1980 is een zonnige zomerdag. In de Lamorinièrestraat in Antwerpen stapt een groep jongeren van een joods-orthodoxe vereniging in de bus, klaar om te vertrekken naar een zomerkamp in de Ardennen. Even na 14 uur passeert een man de groep, keert op zijn stappen terug en gooit twee handgranaten van Sovjetrussische makelij naar de bus. De ravage is verschrikkelijk. Een vijftienjarige jongen sterft ter plekke, achttien mensen raken gewond. De dader neemt de benen, loopt enkele straten verder recht in de armen van een politiepatrouille en wordt gearresteerd. Zijn naam is Saïd Al Nasser. De man heeft een vervalst Marokkaans paspoort en is van Syrische nationaliteit. Hij is lid van de terreurgroep Fatah-Revolutionaire Raad, de organisatie van Abu Nidal. Hij bekent de feiten en zegt uit politieke motieven te hebben gehandeld. "Het was dus wel de bedoeling dat er zoveel mogelijk dodelijke slachtoffers zouden vallen", zegt hij tijdens een ondervraging. "U moet begrijpen dat het hier geen spelletje is, maar een militaire actie ter bevrijding van het volk van Palestina." Op 15 december 1981 wordt de Syriër door het Antwerpse hof van assisen wegens moord en moordpoging veroordeeld tot de doodstraf, die onmiddellijk wordt omgezet in levenslange opsluiting.

27 juli 1980 - De Palestijn Said Al Nasr gooide een granaat naar een groep Joodse schoolkinderen. In 1991 werd hij aan Libië voor een ontvoerd Belgisch-Frans gezin geruild.

© nizrab .::. laatste update 2017-06-28