Bronnen van de Antwerpse geschiedenis

Bronnen: Boudewijn V en Godfried III belegeren Antwerpen

Hieronder staat het overzicht van alle gebruikte bronnen voor deze gebeurtenis. Om meer te weten te komen over de andere citaten uit één bron, kan je op de naam naast het blauwe icoon klikken.

1055

Graaf Boudewijn V van Vlaanderen en de afgezette hertog Godfried III van Lotharingen belegeren Antwerpen maar ze slagen er niet in om de Antwerpse Burcht in te nemen.

Tags

Bronnen

Mogelijk liet keizer Hendrik II (1002-1024) met het oog op consolidatie en bescherming van het keizerrijk na de plotse dood van Otto III in 1002 de burchtmuur bouwen. De nieuwe datering kan mee verklaren waarom graaf Boudewijn V van Vlaanderen, de machtige bondgenoot van hertog Godfried II van Opper-Lotharingen, er in 1055 niet in slaagde de burcht in te nemen.

Bij het beleg van 1055 verwoestten de Vlamingen wel de onbeschermde nederzetting buiten de versterking. Vermoedelijk als reactie daarop werd in de tweede helft van de elfde eeuw de kwetsbare prestedelijke nederzetting van een defensieve structuur voorzien, de zogenaamde "ruiendriehoek".

Godfried II van Lotharingen en Boudewijn V van Vlaanderen kwamen opnieuw in opstand tegen Hendrik III en namen hertog Frederik van Luxemburg gevangen. In 1055 belegerden ze Antwerpen maar zonder succes. Het jaar daarna sloten Boudewijn en Godfried vrede met de keizer.

© nizrab .::. laatste update 2017-06-28