Bronnen van de Antwerpse geschiedenis

Bronnen: Bomaanslag aan Antwerpse Beth Moshe-synagoge

Hieronder staat het overzicht van alle gebruikte bronnen voor deze gebeurtenis. Om meer te weten te komen over de andere citaten uit één bron, kan je op de naam naast het blauwe icoon klikken.

20 oktober 1981

Rond negen uur 's morgens ontploft een bestelwagen in de Hoveniersstraat. De deuren en ramen van de Beth Moshe-synagoge worden door de explosie weggeblazen. De schade aan huizen en winkeletalages loopt in de honderden miljoenen. Drie mensen worden gedood, 106 anderen raken gewond.

Tags

Bronnen

Auteur:
Uitgeverij: Het Laatste Nieuws

Op 20 oktober 1981 ontplofte een bomauto voor een synagoge in het Antwerpse Diamantkwartier. Er vielen drie doden en tussen 60 en 100 gewonden.

Op 20 oktober 1981 vond een bomaanslag in Antwerpen plaats. Een autobom ontplofte voor een Portugees-Joodse synagoge in de Hoveniersstraat in de Diamantwijk in het centrum van Antwerpen. Drie mensen werden gedood en 106 anderen raakten gewond. De explosie blies de deuren en glas-in-loodramen van de synagoge weg en vernielde in de wijde omtrek winkeletalages en -ruiten. De bom was verborgen geweest in een bestelbus die de nacht tevoren fout geparkeerd was met een ontbrekend wiel, alsof deze panne had gehad.

Het tijdstip van de ontploffing viel net voor de viering van Simchat Thora. Een jaar eerder vond een soortgelijke aanslag plaats op de synagoge aan de Rue Copernic in Parijs, de avond voor Simchat Thora.

Sedertdien worden de belangrijkste straten van de wijk, zoals de Vestingstraat, de Hoveniersstraat en de Rijfstraat zwaar beveiligd en met slagbomen afgesloten.

20 oktober 1981 - Een bestelwagen ontplofte vlak voor de Portugees-Joodse synagoge van Antwerpen, net voor aanvang van de feestelijkheden voor Simchat Thora.

Auteur:

Om acht minuten na negen 's morgens, op dinsdag 20 oktober 1981, wordt de Antwerpse diamantwijk opgeschrikt door een enorme knal, die tot ver in de omtrek te horen is. Enkele tientallen kilo's springstof, verstopt in een achtergelaten bestelwagen, vernielen de Hoveniersstraat, op een boogscheut van het Centraal Station. Drie mensen worden gedood, zestig anderen gewond. De schade loopt in de honderden miljoenen: twee gebouwen zijn zo zwaar beschadigd dat ze moeten afgebroken worden.

De dader kan ontkomen via Zaventem en de aanslag wordt nooit opgeëist of opgehelderd. Verdachte nummer één is de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, omdat enkele maanden eerder de vertegenwoordiger van de PLO in Brussel is vermoord. De PLO ontkent met klem elke betrokkenheid.

Na de moordende explosie nemen de stad Antwerpen, de Joodse gemeenschap en de diamantsector draconische veiligheidsmaatregelen. Op vele plaatsen geldt sindsdien een permanent parkeerverbod, overal komen camera's en kogelvrij glas, en dag en nacht patrouilleren agenten en veiligheidsmensen door de wijk. Wat niet kan verhinderen dat er nadien nog verscheidene kleinere aanslagen gebeuren.

© nizrab .::. laatste update 2017-06-28