In den beginne

Turninum in olieverf

Méér dan een kwart eeuw geleden begonnen we met vrijwilligers, op een wetenschappelijk verantwoorde manier, het 16e eeuws kasteel Gallifort op te graven. Om het gevondene te onderzoeken en te inventariseren betrokken we een oud, vervallen, maar historisch waardevol pand aan de Koraalplaats 2 (zijstraat van de Turnhoutsebaan in Deurne).

Na de restauratie en inrichting van de tentoonstellingsruimten begonnen omwonenden oud gereedschap, huisgerief, ... te brengen. Zelf zochten we in talloze slooppanden. Zo groeiden we van archeologie over industriële naar de volksgeschiedenis van Deurne-Dorp.

Het verhaal gaat verder

Turninum anno 2013

Vandaag de dag zijn we levendiger dan ooit. Onze ontmoetingsruimte, documentatiecentrum en digitaal archief worden regelmatig bezocht door buurtbewoners, studenten, onderzoekers en heemkundigen. Ook wandelaars en fietsers komen hier even verpozen om te genieten van de originele gezelligheid en een frisse pint.

Turninum VZW werkt o.a. samen met de MAS-erfgoedcel, met de Cultuurdienst van Deurne en met het Heemverbond, Gouw Antwerpen. Turninum is lid van het Faro- en Heritanetwerk. Medewerkers van Turninum zetelen in o.a. de Culturele Raad Deurne en de VZW Lokaal Cultuurbeleid Deurne.

Nieuwtjes

Erfgoeddag gaat door op zondag 23 april van 10 tot 17 uur. Het thema is "Zorg", dat we zowel koppelen aan roerend erfgoed als aan onze voorouders. Het eerste via onderhoud en restauratie, het laatste via kruidengeneeskunde die werd toegepast vooraleer de geïndustrialiseerde medicinale wetenschap haar intrede deed.
De ganse dag zijn er demonstraties van hoe specialisten uiteenlopend roerend erfgoed (in aardewerk, metaal of hout) onderhouden. Onze traditionele kruidentuin staat in volle bloei, en er is ook een thematentoonstelling met kruidenmedicijnen en een boeiende brochure. Er zullen doorlopend gidsen aanwezig zijn.
Meer Deurnse info via www.schattenvandeurne.be.

Open Monumentendag gaat door op zaterdag 9 september met als thema "Natuur en Erfgoed". We organiseren die dag o.a. geleide bezoeken aan het Sint-Fredegandusbegraafpark.

Het schilder- en decoratiemuseum is een uniek iets in België. We verwierven onlangs het gereedschap van restaurateur R. Kerstens, voor de restauratie van luxueuze schilderijkaders (sommige stukken dateren uit 1880). Hij restaureerde er o.a. de kaders van de Rubenswerken in de kathedraal mee, en van schilderijen van Antoon Van Dijck in het Rubenshuis.

Archiefconsultatie is mogelijk op elke dinsdag en donderdagnamiddag na afspraak. Er zijn reeds een 1600 bestanden beschikbaar, evenals een bibliotheek en een postkaartenverzameling. Hier wordt reeds regelmatig gebruik van gemaakt door studenten van KdG, KUL, UA, UGent, VUB.

Klasbezoeken op dinsdag of donderdag kunnen via de Cultuurdienst van het district worden aangevraagd. Wij voorzien een leerrijke Erfgoedkoffer en een boeiende gids.

Bezoek het volksmuseum

Google Maps

Openingsmomenten

Het museum en het ontmoetingslokaal zijn elke zaterdag en zondag geopend van 14.00 u tot 17.00 u. De toegangsprijs is 1 euro voor een kalenderjaar. Bezitters van een lerarenkaart krijgen gratis toegang.

Het documentatiecentrum is elke dinsdag- en donderdagnamiddag toegankelijk. Het archief is analoog gerangschikt en digitaal geregistreerd. Gelieve op voorhand een afspraak te maken.

Afspraken voor gidsbeurten of bezoekmomenten, kunnen gemaild worden naar de voorzitter: Ludo Peeters.

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer

Turnhoutsebaan (halte Gallifortlei): tram 10, bus 410, 411, 412, 414, N62

Hoofdvunderlei (halte Turnhoutsebaan): bus 33

Wagen

Op de Frank Craeybeeckxlaan is het betalend parkeren, met uitzondering op zondag. Parkeer gratis op het Rodekruisplein, tegenover de kerk.